Wednesday, March 17, 2010

Mee Jawa


Mee Jawa

Bahan-bahan ( 8 org ):-
1 kg mee kuning - dicelur
4 biji telur rebus
taugeh
2 keping tauhu - potong dadu
daun bawang & daun sup - dihiris halus
cili api @ cili jeruk (*akak xda cili jeruk ni)
lemon @ limau nipis
bawang goreng

*** utk kuah***
500 gm ayam - dipotong kecil-kecil
200 gm daging - dipotong kecil-kecil (*akak xda stok)
200 gm udang
3 sudu besar udang kering - dikisar halus
1 biji bawang besar - dikisar halus
3 ulas bawang putih - dikisar halus
1 cm halia - dikisar halus
1 cm lengkuas - dikisar halus
1 batang serai - dikisar halus
500 gm ubi keledek/kentang - direbus dan dikisar halus
3 sudu besar rempah kari daging
minyak utk menumis
10-15 tangkai cili kering
1/2 kiub ayam
garam & gula secukup rasa
air secukupnya

Cara-cara:-
1.Kisar sehingga hancur bahan-bahan seperti udang kering, bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, dan serai sekaligus.
2. Cili kering direndam dgn air panas dan dikisar halus.
3.Masukkan minyak ke dalam periuk dan tumis cili hingga garing. setelah garing, masukkan bahan2 yg telah dikisar dan ditumis sehingga naik bau.
4.Bancuh serbuk kari dgn air. Masukkan ke dalam periuk. Tumis sehingga naik minyak.
5.Masukkan ayam dan daging. Kacau dan masak sehingga ayam dan daging separuh empuk.
6.Masukkan ubi keledek yg telah dimesin. Masukkan juga air mengikut kepekatan yg disukai. Jangan terlalu pekat kerana mee jawa cepat terasa muak.
7.Masukkan udang. Masak sehingga mendidih.
8.Akhir sekali, masukkan garam dan gula mengikut citarasa masing2.
9.Hidangkan mee, telur rebus, taugeh dan tauhu. Tabur bawang goreng dan hirisan daun sup & bawang. Sedap dimakan ketika panas-panas bersama cili jeruk! nyam2...

No comments: