Thursday, October 21, 2010

Nasi Ayam Seri Gantang

Buat nasi ayam last  weekend senang makan sampai ke malam...resepi ni mudah sangat belajar dgn sepupu nama dia Ilah dia stay kat Bangi..masa raya hari tu dia msk nasi ayam ni rasa sedap sgt pas tu terus la mintak dia tlg ajar kan...pada akak la biasa nyer nasi ayam ni kesedapannyer terletak kpd sambal & ayam dia...lg satu buat aper la nama nasi ayam ni pelik je..bkn aper tuan punyer resepi ni masa dia masak tu kat kg nama nyer Behala Gantang, kat Temerloh Pahang letaknyer..tu yg ambik sempena nm kg tu..

Cara masak sama je mcm nasi2 ayam yg biasa kiter buat cuma sambal aje lain sikit.

Cara buat sambal:

10bj cili padi
5 bj lada besar
4bj baby tomato
gula
garam
cuka

Kisar semua bhn 2 diatas sampai hancur pastu masakkan atas api sehingga mendidih & kalau rasa terkurang ke blh la tambahkan secukup rasa.

Untuk Ayam:-

Perap ayam yg telah direbus dgn kicap & sedikit madu dlm 30 minit-1 jam. Lepas tu blh digoreng dgn api yg perlahan. Lebihan kuah kicap perapan ayam blh dijdkan kauh kicap untuk dimkn bersama dgn nasi ayam td.





2 comments:

Hana Soffelia said...

Wahhh.. sedapnya.. tiba2 lapar walaupun baru sahaja melantak oblong..

aziramama said...

blh la cuba kalau rajin2 tu..
issh sedapnyer oblong nih yg rindu kat psr mlm kat tmn gelora nih..