Memang best & soft & moist cake ni..nak buat pun very simple n easy. C&P resepi from kak ummi yg mmg rajin baking cake.
BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)
2 cups flour*
2 cups granulated sugar - guna caster sugar
3/4 cups cocoa*
2 tsp baking powder*
2 tsp baking soda*
2 eggs
1 cup of milk (fresh)
1 cup of corn oil
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp salt 1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water
2 cups flour*
2 cups granulated sugar - guna caster sugar
3/4 cups cocoa*
2 tsp baking powder*
2 tsp baking soda*
2 eggs
1 cup of milk (fresh)
1 cup of corn oil
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp salt 1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water
Cara;:-
1. Ayak bahan * sekaligus
2. Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air.
1. Ayak bahan * sekaligus
2. Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air.
3. Masukkan bahan yg diayak, air dan susu, kacau kejap dgn senduk kayu.
4. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min. (oven akak - 165C sahaja)
4. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min. (oven akak - 165C sahaja)
Bahan Topping/Ganache:- (Note: akak wat separuh dr bahan ni)
1 tin susu pekat - boleh kurangkan
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko (akak guna Van Houten)
secubit garam
Cara:-
Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat dan kacau selalu dengan whisker. Masukkan garam dan esen, kacau. Bila telah pekat dan berkilat (lebih kurang 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek.
1 tin susu pekat - boleh kurangkan
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko (akak guna Van Houten)
secubit garam
Cara:-
Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat dan kacau selalu dengan whisker. Masukkan garam dan esen, kacau. Bila telah pekat dan berkilat (lebih kurang 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek.
No comments:
Post a Comment