cake ni mmg sedap..first time cube resepi ni...mmg moist
Bahan-bahan;
1 cwn (100 gms) pecan/walnut - dibakar & dicincang kasar
2 1/2 cwn (340 gms) carrot mentah - diparut halus
2 cwn (280 gms) tepung serbaguna
1 sudu teh baking soda
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis (x letak)
4 biji telur saiz besar
1 1/2 cwn (300 gms) gula halus
1 cwn (240 ml) minyak sayur
2 sudu teh esen vanilla 1 biji parutan kulit oren sunkist(letak sunquick je..)
panaskan oven 180 celcius, sediakan loyang & sapu mentega. ketepikan... bakar kacang lebih kurang 8 min pastu sejukkan...then cincang kasar2..ketepikan. kikis kulit carrot & parut halus2...ketepikan. ,dlm mangkuk besar, satukan tepung, serbuk kayu manis, garam, baking soda & baking powder...gaul sebati, ketepikan. amik mixture, pukul telur sampai kembang (dlm 1 min) pastu bubuh gula sikit2...pukul lg sampai pekat & putih (dlm 3-4 min). pastu tambahkan minyak dlm adunan, pukul lg....tambah vanilla pulak...pukul...last sekali bubuh tepung sikit2 n pukul sekejap jek sampai sebati. guna spatula/senduk...masukkan carrot & kacang, gaul skit sume bg rata. siap bubuh dlm tin/loyang pembakar...masuk oven selama 45- 1 jam.
Baked Cheese Cake
X sempat nak snap photo...licin..tinggal 1 slice je...
Lapisan bawah:
230g serbuk biskut digestive / marie
30g gula kastor
75g butter - cairkan
Lapisan atas:
250g philadelphia cream cheese - brand nie yg paling sodap
125ml whipping cream
1 camb jus lemon
70g gula kastor
3 biji kuning telur
1 camt esen vanila
2 camb tepung kastard
3 biji putih telur
campurkan semua lapisan bawah, ratakan di dlm tin spring form atau apa2 loyang pun buleh
simpan di dlm fridge selama 20 min
putar cream cheese hingga lembut, masukkan whipping cream dan jus lemon kacau rata dan masukkan sedikit demi sedikit gula, diikuti kuning telur dan esen vanila
akhir sekali, masukkan tepung kastard
putar putih telur hingga separuh kental, kaupbalikkan ke dalam adunan tuangkan ke atas lapisan biskut letak tin di atas tin pembakar dan bakar pada suhu 175C selama 30-35 min
jangan dibuka oven semasa memasak
bila kek telah masak, renggangkan pintunya
bila kek sejuk baru disimpan didlm fridge selama 4 jam. kalau suka hiaskan dengan buah2an pilihan di atasnya
No comments:
Post a Comment